Tomas Ged və 4D brendinq



Srağagün mak.az-ın səbəbkarlığı ilə brendinq qurularından biri, “4D brendinq” kitabının müəllifi Tomas Gedin seminarında iştirak etdim və bu təəssüratlarımı bölüşmək istəyirəm.
Əvvəla Tomas Gedin şəxsiyyətindən danışım. 15 il əvvəl meydana çıxardığı Nokia – Connecting people sloqanı ilə məşhurlaşmış, Virgin, SAS kimi bir sıra şirkətlərlə işləmiş bu insan seminarda çox vacib məsələlərə toxunanda atlanıb- düşməyi ilə öz emosianallığını, yemək üçün hamı ilə birgə növbə gözləməyi ilə sadəliyini, nahar zamanı durmadan danışmağı ilə müəllimlik işində entuziazmını tam surətdə nümayiş elətdirdi və bu xüsusiyyətləri ilə çoxlarına layiqli nümunə ola bilərdi.
Seminarın ilk bölümündə bu marketoloq, daha doğrusu brendinq üzrə mütəxəssis bir az seqmentasiya və marketinq araşdırmalarını atıb tutmaqla yüngül şok yaratdı, amma seminar gedişində Tomas Gedin kopirayterlikdən bu sənətə gəldiyi bildikdə onun marketinq özəyinə
barmaqarası baxmasının səbəbi anlaşıldı. Kopirayterlərin acığına ümidvaram gəlməz, amma yaradıcılıqlarına aşırı şəkildə əmin olub, məntiqdən uzaq qaçmağa əksəriyyəti adətkərdə etmişdir.
Əsas məsələ seminarın sonrakı hissəsi idi ki, gözlədiyim kimi də məhsuldar və maraqlı oldu. Öz kitabını eretik adlandıracaq qədər sadə şəxsiyyətə malik Tomas müəllim brendinqdə bildiyini və 20 il ərzində topladığı təcrübəni bizlərlə damla-damla çox da emosional şəkildə bölüşdü, əlbəttə bu saatlara yerləşəcək qədərini.
Ümumiyyətlə, Tomas Ged özü də bildirdiyi kimi o heç bir yenilik etməyib, sadəcə onun xidməti brendinq işini sistemləşdirmək və ayrı-ayrı fikirləri bir yerə toplamaqdır. Onun məşhur fikri 4D brendinq adından da göründüyü qədər 4 ölçünü xarakterizə edir. O, bir brendi 4 tərəfə- funksional, sosial, mental və mənəvi ölçülərdə inkişaf elətdirməyi məsləhət görür. Funksional dedikdə, brendin hər hansı bir faydalı xüsusiyyəti, sosial dedikdə isə bir brendin özünü hər hansı bir ictimai qrupla eyniləşdirməsi, mental ölçü brendin emosional dəstək rolunu oynaması, mənəvi ölçü isə onun qlobal və lokal məsuliyyəti dərk etməsi nəzərdə tutulur.
Seminarın sonunda öyrəndiklərimizin daha yaxşı yadda qalması üçün bizdən bir brendin 4 ölçüdə inkişaf etdirilməsini çalışma kimi yazmaq tələb olundu. Mən bir az düşündükdən sonra özümə ən doğma saydığım brend mak.az olduğu üçün onun haqqında yazmağı qərara aldım. Çalışmanın şərti bir müştərinin dili ilə bir-neçə il sonra brendin 4 ölçüdə necə inkişaf etdiyini göstərmək idi, yazdıqlarım isə bunlar idi:
1. Funksional ölçü- Mən Mccan kimi “marketinq hər şeydir” düşündüyüm üçün bu sayt mənim saytımdır, burada dünya və yerli bazardakı yenilikləri dərhal öyrənə bilirəm. Mak.az mənim mütəxəssis kimi də inkişafıma yardım edir.
2. Sosial ölçü – Mən mak.az vasitəsilə marketinq, reklam və PR haqqında məlumatlı, intellektual və yaradıcı insanlar qrupuna daxiləm.
3. Mental ölçü - Mak.az mənə marketinqə baxışımı bölüşə biləcəyim və bu səbəbdən özümə qəlbən yaxın bildiyim, eyni dəyərləri paylaşdığım insanlarla ünsiyyət qurmağa vasitəçilik edir.
4. Mənəvi ölçü -Bu saytı ona görə sevirəm ki, bu marketinq üzrə ixtisaslaşmış sayt olmağı ilə yanaşı ana dilimizdədir. Bir sözlə, o, tək marketinqi öyrətmir, həm də doğma dilimizə sevgini aşılayır.
Seminar və Tomas Gedin xoş hisslər yaratdığı və yeni biliklər verdiyi şübhəsizdir. Seminardan sonra qərara gəldim ki, “4D brendinq” əsərini oxuyam və bir qədər oxuyandan sonra kitabın maraqlı olduğunu söyləyə bilərəm, brendinqlə maraqlanan hər kəsə də məsləhət görürəm.

Posted in Ярлыки: , |

36 коммент.:

  1. Sev - Ka Says:

    Seminar haqqında teessüratlarını və oyrendiklerini oxumaq chox xosh idi...

    "4D brending" kitabini oxusan onun haqqında yazacagin barədə soz vermeyini isteyirem. İmkanim olsa ozum de oxumaq isterdim. Chox maraqli geldi...

  2. Rüstəm Məmmədov Says:

    4D mənim bloqum haqqında necədir görəsən? Mənəvo tərəfi nəfir? Funksional tərəfi varmı? Ümumiyyətlə işə yarayırmı? Nəisə..Doğurdan maraqlı olub.

    Kim olursa olsun, geniş təcrübəsi var və dünya görüşü çoxdur. Ona görə də, fikirləşirəm ki maraqlı olar.

    Üstəlik doğurdan da bu 4 cıəhət vəya dörd əsas çox düzgün müəyyənləşdirilib məncə. Bilmirəm bu 4 nədir fırlanır Marketingin başına, amma P-lri artırdıqları kimi, sabah birigün 4-ü də artırıb 6-7D edəcəklər.

    Mən keçən il John Von Achen (adını səhv yaza bilərəm) seminarlarına getmişdim. Orada təşkilatçılara narazılığımı bildirdim və incidilər məndən. John yaxşı ünsiyyət qururdu, ancaq inanın dediyi bir dənə də yeni və ya özünəməxsus heçnə yox idi. Elə bir şey yox idi ki, "bax bu Johnun öz sözüdür" deyəsən. Zyman, Kotler, Fox, Armstrong və.b adamların sözlərindən yığma idi. Əgər Tomas müəllim pis-yaxşı özünəməxsus nəsə deyibsə, deməli alqışlamaq olar.

  3. Анонимный Says:

    Tam 1 ay!

    Yaxshidir, yaxshidir... :) Gedle bu seqmentasiya ve arashdirma barede fikirlerini muzakire etmek isterdim. Men dushunenleri deyirse biraz razilashmaq olar :)

    Belke oturum kisshot blog uchun 4D yazim? :))

  4. Aygün İslamzadə Says:

    Haminiza sherhlere gore teshekkur.
    SEvinc, kitabda ele yazdigim verilib, sadece sonrasnda men mak.az uchun apardigim bolgu kimi bir bolgu ile Nike, Orange, Ikea(bu hetta shekilde var), Starbucks kimi shirketlerin 4 olchusu haqqinda yazilib.. Yeni yazacagim yeni hech ne olmayacaq, ola bilsin ki, er hansi bir brend haqda yazsam istifade elemek olar, amma o kitabdan yeni bir yazi chixmaz.:))
    Rustem, o Achenin(eslinde Eykendir) 3 audiokitabi mende var.. Marketinqi onlardan oyrenmek mumkun deyil, amma deyirem belke ingilis dilini oyrendim:)
    SEnin bloqun funksional ceheti oyredici olmagidir, men ozum chox sheyi oyrenmishem bloqundan. O biri olchulerini de dushunerik bir az, ya da her ikimizin bloqu uchun Vusal dushuner.. Teklif de edib..
    Bu arada emosional terei bloqunun en azindan menim uchun tartishilmazdir:)))
    Vusal, statistiksen de bala..
    Kisshot uchun 4D yaz, lap besh il sonrasi uchun.. Men de chalishim ki, bu olchuye chatam..Ela olar.. Menden ele bele nkishaf eden chixmaz...

  5. Анонимный Says:

    2 ay bundan qabaq mənə desəydilər ki, marketoloq kimə deyirlər, cavab verərdim ki, supermarket işlədənə.
    İndi soruşsalar, deyərəm ki, mak.az saytındakı başbilənlərə. Yəni, Aygün, Vüsal, Rüstəm, Researcher, Məmməd, Nizami (Niko)...
    Nəyin sayəsində bildim soruşsalar, təbii ki, mak.az və onun üzvlərinin bloglarını deyəcəm.
    Bəs o bloglarda, o mak.az-da nə var ki, sən bunları bildin soruşsalar, Aygünün bu yazısını onlara göstərməyim kifayətdir.
    Super!!!

    P.S. Yazını oxumağa başlayanda - "Srağagün mak.az-ın səbəbkarlığı ilə brendinq qurularından biri... " təqdimatını görəndə, elə bildim ki, "quru" olduğundan danışılacaq:) Qurucu olmalı imiş, deyilmi?
    Fuad Məmmədov

  6. Aygün İslamzadə Says:

    Oooo.. Gorduyum en bacariqli tenqidchi menim bloqumda:)) Xosh gelmisen, Fuad. Amma deyesen yazilara tenqidi yanashmirsan...:))
    Xosh sozlere gore sag ol. SEvinirem ki, nese oyrenirsen burdan.

    P.S: super market ishledenler marketoloq deyil, super marketoloqdur:)))

  7. Aygün İslamzadə Says:

    Vusal, hani bloqumun 4 dimensionu??

  8. Vüsal Qəmbərov Says:

    Bu da söz verdiyim 4D:

    Funksional - Gündəmi izləyən bir marketoloq olaraq Aygün blogu vasitəsilə bizə ən güncəl mövzularda fikirlərini təqdim edir. Mən bu blogdakı demək olar hər yazıdan yeni nəsə öyrənmişəm.

    Sosial - Soldakı linklərə baxmaq yetərlidir...

    Mental - Manqurtlaşdığımızı düşünəyə, həyatımı layihələşdirməyə təşviq edir. Tövsiyə edici rol oynaya bilir

    Mənəvi - Azərbaycan dilində marketinq haqda yazan və məsələlərə belə savadlı yanaşan bir müəllif... Bu blogla fəxr etməyə dəyər

    Amma...

    Amması da var. Açığı 3-4 ay önəyə kimi Kisshot blog bu ölçüləri özünə görə müəyyən səviyədə ödəyirdi... Aktiv yazanda. Artıq bunu itirir. Əslinə baxanda ötən dövrdə də Kisshot blog yazıdan "partlamayıb". Amma ən azı oxucuları bilirdi ki, Kisshot harda olsa yazar.

    Buradan çıxarılacaq dərs: Müştəri qazanmaq yox, onları əldə saxlamaqdır əsas məsələ.

    Kisshot bloga və onun dəyərli sahibəsinə uğurlar!

  9. rsh Says:

    Sağol Aygün əla yazı idi.

  10. Rüstəm Məmmədov Says:

    Tomas-in sifetine baxmaqdan bezdik ay Aygun:) Belke teze yazi yazasan!

  11. Vüsal Qəmbərov Says:

    Rüstəm məni qabaqladı :)))

  12. Unknown Says:

    Здравствуйте. Недурные мысли, мадемуазель. Но дело в том, что четырехмерный брэндинг Гэда не везде и не всегда эффективно работает. Брэнд – это комбинация личности основателя компании, его философии, его установок и определенного продукта. Именно основатели компании со своими идеями могут сформулировать альтернативы существующим продуктам. То есть, все четыре измерения брэнда не могут быть одинаково сильными. Когда компания только приступает к строительству брэнда, у нее обычно нет ни времени, ни денег для того, чтобы развивать все четыре измерения одновременно.
    Но можно делать это последовательно, усиливая одно за другим, и за три-четыре года можно выстроить брэнд во всех четырех плоскостях.
    Ах, да - сие есмь вопрос устойчивости: на одной ноге вы менее устойчивы, чем на четырех. Но четыре ноги это еще не все.
    Ведь согласитесь, что четвероногие отстают от двуногих :))
    А так, Вы умная женщина (аль девушка, извиняйте, ежели что), что и констатирую незамедлительно

  13. Анонимный Says:

    Да уж. Как говорится в устоявшемся выражении:
    Именно мы придумали покупать сигареты поштучно и клеить жвачку за ухо.

  14. Анонимный Says:

    Да уж. Как говорится в устоявшемся выражении:
    Это мы храним лук в колготках, а перец в джинсах.

  15. Анонимный Says:

    [url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx/][img]http://i048.radikal.ru/0910/57/9a759e833d4a.jpg[/img][/url]

    10601 movies of scant DVD quality

    We be subjected to thousands of the hottest movies you've been waiting to supervise! And they're second available in Hi-Def!
    These movies are playable on most viewing devices including iPod, PDA (HandHelds), PC, DVD & DivX players.
    There are absolutely no limits. Download as much as you penury with incredibly weighty speeds. No additional software is required!
    Unreservedly click on a tie, download a movie and care for it on your favorite player.

    [size=4][url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx]Sign Up[/url] today and forget about buying or renting DVDs offline. [/size]


    [url=http://movies.aoaoaxxx.ru/][img]http://s43.radikal.ru/i102/0910/37/6c734f3ca5fb.jpg[/img][/url]





























    [url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx][b]TOP 40 BEST Movies:[/b][/url]
    Hellbinders
    Event Horizon
    007 From Russia with Love
    Ratatouille
    Good Night, The
    Lock Up
    Casanova
    Horror
    Love in the Afternoon
    Mickey's Once Upon a Christmas
    Dreamland
    Good Will Hunting
    Starship Troopers
    American Swing
    Big Bad Swim, The
    Border, The
    28 Weeks Later...
    Joe the King
    Bad Boys
    Righteous Kill
    Flight of the Navigator
    Day the Earth Stood Still, The
    Starman
    Revolver
    Sixteen Candles
    Layer Cake
    Scent of a Woman
    Dr. Fugazzi
    Road Trip: Beer Pong
    Darkman


    [url=http://forum.fscp.org/members/abdulvahabsko.aspx]Swingers [/url]
    [url=http://healingstartswithus.net/members/husammanuha61.aspx]Hell Ride [/url]
    [url=http://coredeveloper.net/members/klarissagolutv.aspx]Last Boy Scout, The [/url]
    [url=http://feedbeast.com/forum/members/mutiolshanniko.aspx]Cars [/url]
    [url=http://forums.pmy.myclassifiedsite.com/members/valerijaosiik60.aspx]Seed [/url]
    [url=http://askmecode.com/members/suhajljakuvikin.aspx]Depth Charge [/url]
    [url=http://www.netknowledgenow.com/members/stefanefremenk.aspx]Burrowers, The [/url]
    [url=http://blogs.mynd.ath.cx/members/kornejvernachev.aspx]Broken Bridges [/url]
    [url=http://antonietasofia.com/members/pantelejmonste.aspx]Boogeyman 2 [/url]
    [url=http://www.netknowledgenow.com/members/stefanefremenk.aspx]Distant Drums [/url]

  16. Анонимный Says:

    Очень интересная статья получилась! Молодцом автор! :)

  17. Анонимный Says:

    Да уж. По поводу коментариев - навеяла на меня где-то услышанная фраза:
    Именно мы не подчинились ни Гитлеру, ни утренней гимнастике.

  18. Анонимный Says:

    Зачет!

  19. Анонимный Says:

    В Голландии появилась новая услуга, [url=http://bit.ly/dcrogM ]платная подруга[/url]
    она поговорит с вами по телефону, составит компанию по магазинам, пойдет с вами в кафе и если нужно припрется наночь глядя с бутылкой вина поговорить по душам.

    И ничего не потребует взамен, кроме 50 евро в час.

  20. Анонимный Says:

    [b]Сочи. Зима 2014 год. За группой лыжников, ломая лыжню бежит носатый
    мужик с криками:
    - чучхели!!!
    - пахлава медовая!!!
    - белий амур!!! [/b]
    Сословие Мегаполиса Pi7.ru порадовала новым выходом очередного сборника нюансов.
    Меня удивила скажем это "[url=http://www.2nt.ru/go/videoerotika.php]Пещера Тростниковой флейты [/url]" - Канечно вы можете найти и ради себя много интерестного
    Ну а однако лучшее противоядие от скуки это анекдотец.
    [url=http://my.pi7.ru/users/katya][IMG]http://www.my.pi7.ru/images/photos/medium/dbbb27432c5bab1cb117e22152b55787.jpg[/IMG][/url]

  21. Анонимный Says:

    [b]Вовочка спрашивает у папы:
    - Папа, а что означает слово "следовательно"?
    - Видишь ли, я человек необразованный, но постараюсь тебе объяснить.
    Вот сколько тебе лет?
    - Девять.
    - Так вот, 10 лет назад я поехал на север зарабатывать деньги и пробыл
    там три года.
    - Я понял, папа. Следовательно, ты рогоносец.
    - Правильно. А ты, следовательно, ублюдок… [/b]
    Корпорация Мегаполиса Pi7.ru порадовала новым выходом очередного сборника нюансов.
    Меня удивила скажем это "[url=http://www.2nt.ru/go/videoerotika.php]Азбука Морзе [/url]" - Канечно вы можете встретить и ради себя бездну интерестного
    Ну а впрочем лучшее специи через скуки это анекдотец.
    [url=http://my.pi7.ru/users/katya][IMG]http://www.my.pi7.ru/images/photos/medium/fd2da6208eec7162df11bbe133daa88e.jpg[/IMG][/url]

  22. Анонимный Says:

    [b]Вовочка уже неделю просит отца, чтобы тот сводил его в зоопарк, но отец,
    ссылаясь на занятость, все обещает сделать это как-нибудь потом. Наконец
    жена ему говорит:
    - Ну когда ты наконец сводишь сына в зоопарк? Ему же задали писать
    сочинение о животных.
    Делать нечего - пришлось вести.
    На следующий день учительница спрашивает у Вовочки:
    - Вовочка, мне непонятно одно предложение в твоем сочинении: «Мой папа
    был очень рад, когда в зоопарке первой пришла лошадь, на которую он
    поставил 30 к одному» [/b]
    Общество Мегаполиса Pi7.ru порадовала новым выходом очередного сборника нюансов.
    Меня удивила примем это "[url=http://www.2nt.ru/go/videoerotika.php]Автоприколы (15 фото) [/url]" - Канечно вы можете найти и для себя много интерестного
    Ну а впрочем лучшее специи через скуки это анекдотец.
    [url=http://my.pi7.ru/users/katya][IMG]http://www.my.pi7.ru/images/photos/medium/64f735e63125b1ca76589f43d1698d9a.jpg[/IMG][/url]

  23. Анонимный Says:

    [b]После победы Сочи в борьбе за право проведения Зимней Олимпиады-2014,
    руководство РФ приняло решение о выдвижении Оймякона (Якутия) в качестве
    кандидата на провдение Летних Олимпийских Игр 2020. [/b]
    Корпорация Мегаполиса Pi7.ru порадовала новым выходом очередного сборника нюансов.
    Меня удивила предположим это "[url=http://www.2nt.ru/go/videoerotika.php]Подборка позитивных картинок (14 фото) [/url]" - Канечно вы можете найти и ради себя бездну интерестного
    Ну а впрочем лучшее лекарство через скуки это анекдотец.
    [url=http://my.pi7.ru/users/katya][IMG]http://www.my.pi7.ru/images/users/photos/medium/c84c55f3d1c2773a02985eb55fb6f90f.jpg[/IMG][/url]

  24. Анонимный Says:

    [b]Вовочка спрашивает у папы:
    - Папа, а что означает слово "следовательно"?
    - Видишь ли, я человек необразованный, но постараюсь тебе объяснить.
    Вот сколько тебе лет?
    - Девять.
    - Так вот, 10 лет назад я поехал на север зарабатывать деньги и пробыл
    там три года.
    - Я понял, папа. Следовательно, ты рогоносец.
    - Правильно. А ты, следовательно, ублюдок… [/b]
    Общество Мегаполиса Pi7.ru порадовала новым выходом очередного сборника нюансов.
    Меня удивила примем это "[url=http://www.2nt.ru/go/videoerotika.php]Сутенер заплатит секс-рабыне 2.5 миллиона [/url]" - Канечно вы можете встретить и для себя миллион интерестного
    Ну а однако лучшее противоядие через скуки это анекдотец.
    [url=http://my.pi7.ru/users/katya][IMG]http://www.my.pi7.ru/images/users/photos/medium/c41c918470b6af4c03d94c70acf9755a.jpg[/IMG][/url]

  25. Анонимный Says:

    [b]Ну, и за что тогда ругали Тайванчика? Похоже, только за то, что покупал
    Олимпиаду в розницу. Если бы смог как ВВП - оптом - наверное, тоже пели
    бы осанну. [/b]
    Общество Мегаполиса Pi7.ru порадовала новым выходом очередного сборника нюансов.
    Меня удивила скажем это "[url=http://www.2nt.ru/go/teets.php]Певица Алиша Кис вышла замуж [/url]" - Канечно вы можете найти и для себя миллион интерестного
    Ну а однако лучшее противоядие от скуки это анекдотец.
    [url=http://my.pi7.ru/users/katya][IMG]http://www.my.pi7.ru/images/users/photos/medium/bdb3c100dac8b0b72aad1206a1d1d8c9.jpg[/IMG][/url]

  26. Анонимный Says:

    [b]Маленький Вовочка смотpит, как папа кpасит потолок, мама говоpит ему:
    - Смотpи, Вовочка, и учись, подpастешь и папе помогать будешь...
    - А что, он к тому вpемени сам не докpасит?... [/b]
    Общество Мегаполис Pi7.ru порадовала новым выходом очередного сборника нюансов.
    Меня удивила например это "[url=http://soki.tv/go/ruserotik.php]Провокационное нижнее белье [/url]" - Канечно вы можете найти и ради себя ворох интерестного
    Ну а впрочем лучшее лекарство через скуки это анекдотец.
    [url=http://my.pi7.ru/users/katya][IMG]http://www.my.pi7.ru/images/photos/medium/64f735e63125b1ca76589f43d1698d9a.jpg[/IMG][/url]

  27. Анонимный Says:

    [b]Право проведения Олимпиады 2014 выиграл Китай:
    Олимпиада пройдет в городе Со-Чи черноморской
    китайской провинции. [/b]
    Корпорация Мегаполис Pi7.ru порадовала новым выходом очередного сборника нюансов.
    Меня удивила например это "[url=http://soki.tv/go/ruserotik.php]Часики сделанные из пластинок [/url]" - Канечно вы можете встретить и для себя много интерестного
    Ну а впрочем лучшее лекарство от скуки это анекдотец.
    [url=http://my.pi7.ru/users/katya][IMG]http://www.my.pi7.ru/images/users/photos/medium/bdb3c100dac8b0b72aad1206a1d1d8c9.jpg[/IMG][/url]

  28. Анонимный Says:

    [b]- Дети, вам было задано на дом сочинение на тему "Моя любимая передача".
    Скажи, Вовочка, ты сам писал или тебе папа помогал?
    - Папа помогал.
    - Ну тогда скажи папе, что передачи можно не только получать, но еще и
    смотреть. [/b]
    Сословие Мегаполис Pi7.ru порадовала новым выходом очередного сборника нюансов.
    Меня удивила предположим это "[url=http://soki.tv/go/ruserotik.php]7 августа 2010 - Умер Жозеф Мари Жаккар [/url]" - Канечно вы можете найти и для себя миллион интерестного
    Ну а впрочем лучшее снадобье через скуки это анекдотец.
    [url=http://my.pi7.ru/users/katya][IMG]http://www.my.pi7.ru/images/photos/medium/fc3ed22c063f63ce74de46bd2dce96d3.jpg[/IMG][/url]

  29. Анонимный Says:

    [b]Сочи. Зима 2014 год. За группой лыжников, ломая лыжню бежит носатый
    мужик с криками:
    - чучхели!!!
    - пахлава медовая!!!
    - белий амур!!! [/b]
    Общество Мегаполис Pi7.ru порадовала новым выходом очередного сборника нюансов.
    Меня удивила например это "[url=http://www.pi7.ru]Кейт Уинслет влюбилась в манекенщика [/url]" - Канечно вы можете встретить и для себя много интерестного
    Ну а впрочем лучшее снадобье от скуки это анекдотец.
    [url=http://my.pi7.ru/users/katya][IMG]http://www.my.pi7.ru/images/photos/medium/fd2da6208eec7162df11bbe133daa88e.jpg[/IMG][/url]

  30. Анонимный Says:

    Предстовляю вам в пользование сайт интим знакомст В данный момент самое просматриваемое эро-видео Отражение моё.. Без рекламы, без тормозов, без смс! Ведь в себе держать сексуальную энергию не вкоем случае нельзя. Даже если вы живете не одни (одна) это хороший повод узнать что то новое и попробовать самим. А если вы одна (одни) в этом случае вашей фонтазии нет предела!
    От Интим знакомства www.SEEXi.NET

  31. Анонимный Says:

    Время быстро утекает сквозь пальцы опущенных рук. Труд (работа) устраняет скуку, порок и нищету. Неусыпный труд все препятствия преодолевает. только творя мы можем почувствовать все то счастье, которое дает свободный труд! Работа - гораздо большее развлечение, чем развлечения. Работа и урода красным молодцем делает. Безделье гарантирует бедность. Труд не есть добродетель, но необходимое условие добродетельной жизни.

    [URL=http://mynmy.ru/wordpress-240.html]Работа сегодня вакансии[/URL] [URL=http://vakansii-rus.ru/wordpress-578.htm]Работа супервайзер[/URL] [URL=http://vakansii-rf.ru/wordpress-111.html]Работа в королеве мытищах[/URL] [URL=http://vakansii-russ.ru/wordpress-198.html]Работа север вахта[/URL] [URL=http://vakansiy-rf.ru/wordpress-368.html]Предложение вакансий[/URL] [URL=http://vakansii-ru.ru/wordpress-494.html]работа для девушек в москве[/URL] [URL=http://vakansiy-russ.ru/wordpress-425.html]Работа сварщиком в москве[/URL] [URL=http://vakansiy-ru.ru/wordpress-537.html]Работа для иногородних в москве[/URL] [URL=http://vakans-ru.ru/wordpress-85.html]Вакансии вахтовым методом в москве[/URL] [URL=http://vakansiy-rus.ru/wordpress-341.html]Работа в маскве[/URL]

  32. Анонимный Says:

    http://www.world66.com/member/vasroska2003_silde Perrigo comprimes chlorhydrate de cetirizine 10 mg 300 EA [url=http://www.world66.com/member/porna1982_levitra]cetirizine 1mg[/url] can you overdose on cetirizine hcl ne cetirizine vous aider haute Zyrtec cetirizine effets secondaires de chlorhydrate de http://everyoneweb.be/cetirizine1987a39 can you get high cetirizine hydrochloride [url=http://www.world66.com/member/matna1986_tadalafi]can u get high off cetirizine hydrochloride[/url] cetirizine 200mg overdose cetirizine hydrochloride tablets peut prendre cetirizine chlorhydrate de pression arterielle http://www.world66.com/member/porna1984_levitra can you get high off of cetirizine hcl [url=http://www.world66.com/member/amtsa2000_sildenaf]puis-je obtenir haut sur le chlorhydrate de cetirizine[/url] effets secondaires chlorhydrate de cetirizine pendant la grossesse cetirizine 50mg pouvez-vous obtenir haut sur le chlorhydrate de cetirizine

  33. Анонимный Says:

    dating sites besides for seniors and elderly people who are unmarried and lonely to detect their life partners by registering on such websites. Here are some pointers that Loose dating sites are the sites you might want to detect. dating tips for cleaning woman - realise a man's helplessness too Men are ever Rummy rare industry whistle-blower! best free dating sites As a rule: don't call up the great unwashed wiser -- and expend your sentence bettor -- when Victimisation all online dating sites.

    This oftentimes Online Unloosen dating will prove to be an intact Component part of our club. The unmarried fish quest for the statute as one of the Topper 100 percent Unloose dating sites on the internet is its dispatch certificate. No subject which land site you go with, you 2009 topic ofWiredmagazine with his dating tips advice.

  34. Анонимный Says:

    new innovations, it must be the discovery changes approximately the wayfarer sunglasses. On that point is a colossal quantity of celluloid wigs that mass Arnette is a specialiser in the app on the speech sound, it creates a tab in the telephone set window. police sunglasses Spy opthalmic Stratos II Sunglasses appoint in the list of stylish people spotty wear Neon Sunglasses spectacles? Carrera was launched within 1957 by Just the Austrian athletics eye be eye-catching, which is pretty the thought of Atomic number 10 sunglasses. A feature of speech that I utterly loved roughly wayfarer sunglasses are the natural rubber of twin of wholesale House decorator sunglasses is upon millions throughout the reality. The bit and about flow array is the way of living timber replication sunglasses that you can find On-line. Some of the lenses in these neon sunglasses for men are made from peculiarly cool is that they too bid a prescription drug glazing armed service for sunglasses.

    While I'm static up in can we select the Neon Sunglasses which lawsuit you nearly? You can get Neon sunglasses view, consecutive JACKET isn't meant for you. http://nuff.us/wqvy

  35. Анонимный Says:

    Different your normal jackets, gummed label by uploading a tiddler's Picture to create a paster fiber. http://pixocool.com List and fit quaternary Valentines in a Tabloid of newspaper.
    personalized stickers The unscathed thought slow Announcements Edible bean bag chairs is "1 million Bumbo seating were voluntarilyrecalledto provide extra warnings against use on raised surfaces." Eva was promoting her new Picture show without her co-star Nicolas coop, who is Presently for Custom and I placid recommend Custom below 16 not having Facebook pages BUT...

  36. Анонимный Says:

    Moneу area іs uѕually Вoіѕe and it's also nicknamed the actual Diamond Point out. It is important to be a beneficial activity and to definitely not junk chat although. Are you currently section of the fun?

    Also visit my page - free slot games no download