Həyatınızı layihələşdirin(2)


Atalar necə də düz sözlər deyiblər. Bəzən ziddiyyətli olub dedikləri, bəzən anaların köməyilə deyiblər, amma hər vəziyyətə uyğun bir atalar sözü tapmaq imkanına görə əcdadlarımıza minnətdaram.
Elə onlar düz deyiblər ki, əldən qalan əlli il qalar. Yazımın ardını bu qədər gecikdirdiyim üçün bütün oxucularımdan (məndə də ulduz xəstəliyi başlayır deyəsən:), yəni kim oxuyursa yazılarımı) üzr istəyirəm.
İKEA-nın əsrarəngiz hekayətinə geri dönmək istərdim, yəqin ki, bundan sonrası çoxlarına bəllidir. İnqvar Kamprad ailəsilə İsveçrəyə köçdü, biznesi tezliklə orda da özünə yer tapdı və sonra da dünyaya yayıldı. Hal-hazırda 40-a yaxın ölkədə dükanı var, hətta yaxın gələcəkdə bizdə də İKEA-nın açılacağı güman edilir.
İKEA həm dizaynda, həm menecmentdə öz sözünü demiş şirkətdir. Təsəvvür edin ki, indi Areqon universitetlərində İKEA dizaynını öyrədən xüsusi dərslər keçilir, “Demokratik dizayn” adı altında. İnqvar Kampradın nəzəriyyəsi və konsepsiyaları isə menejment dərsliyinə daxil olub, Teylor və Fayol (bu ikisini tanıyan mənə də xəbər versin:)prinsipləri ilə bərabər səviyyədə tədris olunur. İnqvar bu nəzəriyyədə uğura nail olmaq üçün müəyyən qanunlara əməl etməyi tövsiyyə edir:
1.Məhsulunuzu çox baha satmağa çalışmayın – bu məhsula tələbi aşağı salır.
2.Məhsulunuzu çox ucuz da satmayın – hər zaman maddi resurslara ehtiyac var.
3.Bir anlıq gəlirin dalınca qaçmamaq, həqiqətən dəyərli nəticənin müəyyən vaxt ərzində əmələ gəldiyi bilmək və səbr etməyi bacarmaq.
4.Dividentlər haqqında deyil, investisiyalar haqqında düşünmək.
5.Gəlirin şirin həyat deyil, resurs olduğunu anlamaq.
6.Hər zaman ətrafdakılarla məsləhətləşmək, amma məsuliyyəti heç vaxt boynundan atmamaq.
7.Qərarsızlığınızı heç nə ilə ört-basdır etməyin mümkün olmadığını bilmək.
8.Ən orijinal qərarlar biz onlara qiymət verməyincə, dəyərsiz görünə bilər. Bahalı qərarlar isə adiliyin əlamətidir.
9.İşlərdə səliqə-səhman lazımdır, amma bu qandallara çevrilməməlidir.
10.Planlaşmanı dəyərindən artıq qiymətləndirmək bürokratiyadır.Bürokratiya isə məsuliyyətsizlik kimi paralizə edə bilər.
11.Ancaq yuxuda olan adamın səhvi olmur.
12.Xoşbəxtlik hər hansı bir məqsədə nail olmaq deyil, düzgün yol seçməkdir.

O, uğuru yaxalamaq üçün entuziazmın, əməksevərliyin və yaradıcı ruhun olmasını əsas səbəblərdən göstərir. Mən İKEA və İnqvar haqqında oxuduqca bu fikrə gəldim ki, qənaətin də rolu bu işdə böyükdür. Atalarımız demişkən, dama-dama göl olar, axa-axa sel. Sadəcə İnqvarı irəli salan məqam odur ki, bizim biznes adamlarının çoxu kimi, -kimdən nə qoparıb irəli düşə bilərəm?- sualını həyatının qayəsinə çevirməyib. O, - necə öz puluma və insanların puluna qənaət edə bilərəm?- sualını özünə verib və uyğun üsulla bunu cavablandırmağı bacarıb.

Posted in Ярлыки: |

75 коммент.:

  1. Vüsal Qəmbərov Says:

    Aygün xanım sizin yazılara ilk şerhi yazmağın reqabetinin getdiyi bir yerde ilk şerhi yazdığımçün özümü tebrik eliyirem:)

    Yazıya gelince bele görürem bu uzun bir silsiledi... deyilse onda mene de İkea haqqında yazmağa nee saxlayacaqsız demeli:)

    Teriflemeye ise ehtiyac görmürem. Artıq sizin yazıların müeyyen standartı var ve ondan qeti aşağı düşmürsüz. Bu ele böyük uğurdu.

    Davamını gözlüyürem. Hele heç kim oxumadan 2-sini...

  2. Vüsal Qəmbərov Says:

    1-ci yaziya yazdigim şerhe cavabinizi da burada deyerlendirim dedim isti-isti..

    İkea Azerbaycanda olmadığı üçün, olmayan diger meşhur şirketlerden (meselen Wal-Mart) ferqli bilinmediyi üçün ve marketinq baxımından deyerli bir mövzu olduğu üçün... Gördüyünüz kimi 3 sebeb var. He bir de dördüncüsü - ela qeleme aldığınız üçünüydü o teşekkür, tebrik ve ardını gözleme...

    Bele açıq ifade elememişdim belke - Azerbaycanda (Azeraycanda yaşayan ve oxuyan ve Azerbaycandilli deyilenler) marketinqi bu qeder oxuyan ve seven birisinin olduğu meni çox sevindirdi...

  3. Aygün İslamzadə Says:

    Vusal, sherhe gore teshekkur edirem. Men yazmasam da siz duz tapdiz, IKEA movzusu hele davam edecek. Bir yazim qalib cemi. IKEA-nin indiki durumu, onun marketinq, esasen de reklam ishleri. Bir sozle, muasir dovre surune-surune de olsa chatdim.
    BUnu yazmishdim ki, gordum isti-isti diger sherhin de geldi, birleshdirmeli oldum ikisini..
    Butun bu sozlere gore, bir de bu son, beyenilmeyeceyini dushunduyum yaziya terife gore sag olun. :)
    Men marketinqde chox yeniyem ve sizin kimilerin meni desteklemesi heqiqeten chox ruhlandirir.

  4. Vüsal Qəmbərov Says:

    Aygün xanım men daha çox yazı gözlüyürdüm... Çünkü böyük bir kitabdan ve şirketden sizin kimi yazmağı bacaran biri çox şey cıxara biler. Herhalda derine getmek istemirsiz. Bu da anlaşılandı.

    Heqiqeten terifi sevmirem. Teriflesem de layiq olanları terifliyirem. Daha doğrusu ele gördüklerimi. Sizin evvelki yazılar içinde tanıtımı yaxşı teşkil olunsa (düzü özünüz PRçısız:) edebiyata düşecek seviyede olanlar var. (Bu bloga uzun ömr arzulayıram... Telebelerime sizi yazınızı örnek gösterecek qeder... Yeni universitetde ders demeye başlayacaq qeder:)

    Ona göre de teriflemedim: formalaşdırdığınız standarta uyğun idi. Amma o standart Azerbaycan seviyesinde "lyuks"du. Bunu da elave edim...

    P.S. Bu arada yeni olduğunuz heç hiss olunmur. Edebiyatda neden danışılsa melumatlısız...

    P.P.S. nece demişdiz? Mama mia Nece uzunçuyam?:) özümü deyirem

  5. Aygün İslamzadə Says:

    Bu defeki yazimda kitabdan hech bir soz bele yox idi. Sonrakinda da olmayacaq..Sebebi de budur ki, arzu edirem,onu insanlar ozu oxusun. Hem de IKEA ailesinin ichini gormek,o emosiyalari achmaq uchun ele hemin kitab boyda yazi lazimdir. Meselenin emosional terefine girmemek qerarina geldim sadece.
    Menim uchun yazdiginiz sozlere gore teshekkur etmeye bilmerem. Heqiqeten gozel sozlerdir. Melumatliyam ona gore ki, oxumaqdan zovq aliram. INshAllah telebelerinize ornek gosterecek insanlarin sayi chox olar o vaxta qeder.
    Bir de flash xeber, bugunden etibaren PR menecer deyilem, ATL menecerem. PRchi damgasi vurmayin mene:)))

  6. Анонимный Says:

    Çox gözəl yazılıb ... =) Hər şey çox gözəldi - Yaşamaq da! )) Ancaq bir şeylə hech cürə razılaşa bilmirəm mən ... Ola bilsin bu mənim səhvimdi, amma "Design your own life" - sloganını "Həyatınızı layihələşdirin" kimi tərcümə eləmək necə düzgündür? Bildiyimiz kimi İKEA məhsulunda daha çox dizayna fikir veren bir şirkətdir. Yəni həyatına rəng qatmaq mənasında - "Həyatına Dizayn Ver!" Mənasında onlar bunu qeyd etmək istəyiblər. =) Və çox üzr istəyirəm ki, bu cürə mövzu qala-qala mən gör nəyə fikir vermişəm. Sadəcə olaraq siz də bilirsiniz ki, Siz burda insanlarda - Azərbaycan əhlində İKEA haqqında təəssürat yaradırsınız :D Ona görə İKEA gəlsə və bunu görsə o yazıq da məcbur olub bu acı talehlə barışacaq =) Sizə də Uğurlar çoxlu-çoxlu! =)

  7. Rüstəm Məmmədov Says:

    "Ancaq yuxuda olan adamın səhvi olmur", bunu hamımız bilirik, belə gözəl ifadəni də kim deyib bilmirem (IKEA-dan kim?), amma mənə çatdıran Aygün olduğu üçün təşəkkür edirəm yazara. Səhər tezdən əla birşey öyrəndim!

    Hörmətlə,

  8. Aygün İslamzadə Says:

    ChakerX, razilashmaginiz teleb olunmur hech. Men bunu sherhimde de qeyd etmishdim, indi bir de yazim. DESIGN YOUR OWN LIFE sloqanini men yazima uygun adaptasiya etmishem. Yeni INqvarin heyatini layiheleshdirmeyi ve sloqan arasinda baglanti qurmusham.(fikir versez az qala her yazimin standarti(Vusalin demishken) baglantisiz movzulari baglamaqdir. Bu tam suretde yazimin sherefinedir. Mene bu ish tapshirilsa idi, meselen reklam uchun, hech vaxt bu shekilde adaptasiya etmezdim. Sizin dediyiniz kimi, Heyatina dizayn ver kimi de tercume elemezdim, chunki o sloqanin qayesi dizayn vermek deyil,evde artiq olan mebel eshyalarini bashqalari ile bolushmek idi(bu haqda hele yazacam). Yeni sloqan bele bir reklam aksiyasi uchun hazirlanmishdi.
    Gozel adaptasiya duzgun tercume deyil, situasiyaya adapte olmaqdir. Yoxsa bunun adina ele tercume deyerdiler.
    Bu arada bir letife yadima dushdu. Bir ushaq besh yashina chatir, hami onu lal hesab edir, chunki hech danishmir. Bir gun yemek yeyerken deyir ki, ay ana bu yemeyin duzu azdir. Deyirler, balasi, indiye qeder niye danishmirdin. Deyir ki, axi narazi olacagim bir shey tapmirdim.
    Men de chox shadam ki, siz naraziliginizi bildirecek noqte tapdiz ve onun sayesinde sherhinizi gore bildim bloqumda. Xosh gelmisiz.
    Rustem, teshekkur edirem. Amma hamiya meslehetim budur ki, bunu heyatlarinin sloqanina chevirmesinler. Tutalim, bir sehv edib dalinca, yuxuda olan adam sehv etmir demek bir-iki defe kechile biler, bir omur boyu yox amma.
    IKEA-dan Inqvarin ozu deyib, yazmishdim axi bunu..

  9. az-ya Says:

    chakerx,
    "dizayn" yerinə, "təritabat" sözünü məsləhət görərdim.

    Aygün, sənə isə artıq marketinq haqda jurnal açmağı tövsiyyə etməyim qalır =)

    Kifayət qədər oxusu kütlən var,
    Az şərh yazmağıma baxma, mən də bütün yazılarını böyük həvəslə oxuyuram..
    Salamlar.

  10. Анонимный Says:

    Oxudum, bəyəndim.

    Amma bu qədər uzun müddətə uzun bir yazı olacağını düşünmüşdüm.

  11. Vüsal Qəmbərov Says:

    Sayenizde Saqaya bismillah demişem. Amma mene maraqlıdı Saqa ne demekdi? belke de oxuyanda aydın olacaq...

    "Oxumaqdan zövq alıram" - bunu deyen Azerbaycanlı tapmaq nece çetindi...

    Teşekküre göre "deymez"!

    PRçı meselesine gelince. Richard Branson'un Virgin üçün elediyine ne deyiller?.. Ona göre de en yaxşı top menecer şirketin PRçısıdı, reklamçısı yox a PRçısı... Men de isterdim o damğadan:)

    Design Your Life meselesinde icazenizle bir şerh de men edim: burda nezerde tutulan heqiqeten de tertibatdı. Dizayn yox. Amma Heyatınızı tertibat edin.. facie.. "Heyatınızı layiheleşdirin" ona göre tam yerindedi...

    Davamında Kisshot imzasının daha güclü hiss olunmasını dileyirem...

  12. Анонимный Says:

    :))))
    "Vüsal" adını görüb, şaşırdım. Elə bildim, şəxsiyyətin ikiləşməsi baş verib məndə və ona görə, bütün bu şərhləri də haçan yazdığımı xatırlamıram. Lap "Fight Club" filmindəki kimi. Ay da. Maraqlı oldu amma.
    Yeri gəlmişkən, adaş, bəlkə tanış olaq? :)))

  13. Vüsal Qəmbərov Says:

    BELE BAXANDA ki, olaq! :)
    Fight Club'dakı Brad Pitt'den heç xoşum gelmir... Edward Norton da ki... bele de..
    Aygün xanım blogunuz ne kerametle blogmuş burda adaşları görüşdürdüz:)
    P.S. Düzdü bunun İkea'ya dexli yoxdu, amma, "heyatımız layiheleşdiririk" de BELE BAXANDA...

  14. Анонимный Says:

    Aygün xanım, təşəkkürlər! Fikirlərim qarəşmasın deyə, bəndlərə böləsi olacağam (elə bilməyin e, çox qiymətli fikirlərdir, sadəcə bənd-bənd yazanda mənə rahat olacaq :)):

    1. Design sözü ilə bağlı mən də fikirləşirəm ki, bir çox reklam sloqanları gözümüzdən salıb bayağılaşdırsa da, məhz qur sözü burda yerində olardı. Həyatınızı qurun (qurmaq bizdə həm tikmək, həm layihələşdirmək kimi gedir)

    2. Mən təsəvvür edirəm, İKEA mağazası Azərbaycanda açılsa, orada hansı qiymətlər olacaq! :( Villeroy&Boch-un, Mango-nun, Naf-nafın, Bennetonun, Etam-ın, fransız ətriyyatlarının Parisdəki qiymətləri Azərbaycandakıları görsə ağlayar. İKEA-nın banisi də onun ağılla, düşüncə və alıcılara qayğı ilə qoyduğu qiymətlərin Azərbaycanda vəziyyətini görərsə hönkürəcək vəziyyətdə olacaq (Allah o kişiyə qəni-qəni rəhmət eləsin. Parisdə mənə demişdilər ki, cehiz almaq üşün ən ucuz yerdir onun anbarları).
    3. Vusal, Saqa bizim dildə təxminən dastan mənasını verir. Geniş, keşməkeşli həyat yolundan ətraflı bəhs etmə. Skandinaviya xalqlarının eposlarına saqalar deyilir.
    4. Ən nəhayət, təcili iki Vusaldan biri cavab yazsin, arzu tutmuşam. Deyirlər, adaşlar arasına girib arzu tutanda, çin çıxır. :)

  15. Анонимный Says:

    .Aygün, yazı çox gözəldir. Xüsusilə də ona görə ki, sadalanan 12 məsləhət təkcə marketinqdə yox, həyatın bütün sahələrində faydalı ola bilər. Diqqətllə iki dəfə oxudum. Anladım ki, öz işimə yanaşmada da onların bəzilərini tətbiq etməliyəm. Xoşbəxtliyin məqsəd yox, yol olması haqda fikir çox müdrikdir. Axır vaxtlar bu haqda mən də tez-tez fikirləşirəm.

    Ümumiyyətlə, son zamanlar marketiqin harada bitib, digər sahələrin harada başladığını müəyyənləşdirmək çətin olur. Bütün həyat - marketinq proyektidir. Uğurlu, ya uğursuz...

  16. Анонимный Says:

    Ümumiyyətlə, mənim bir fikrim, daha dəqiqi, təklifim var. Əlbəttə, bu, sadəcə təklifdir... Ola bilərmi ki, günlərin, yaxud, bayramların birində hamımız - bloqun, yaxud, dost bloqların oxucuları bir yerə yığışaq və şəxsən tanış olaq... Məncə, maraqlı olardı!!!

    Vüsal, məncə, Brad Pitt ümumiyyətlə, yaxşı aktyor deyil. Sadəcə, seks-simvoldur, bu isə aktyorluq demək deyil. Yaxşı aktyor - Tom Hanks`dir. Onun Forrest Gamp`ına pərəstiş edirəm. "Fight Club"un rejissoru David Fincher isə böyük istedaddır. (Düzdür, Robert Zemekisə çatmır). Onun "Game" filminə yəqin, baxmısan (baş rolda Maykl Duqlas). İndi onun son filmini - "Zodiak"ı almışam və neçə vaxtdır ləzzətlə gözləyirəm ki, baxmağa haçan vaxt tapacağam.

    P.S. Mövzudan kənarlaşdığıma görə bağışlayın. Amma kinodan söz düşəndə əyləci basa bilmirəm.

  17. Sev - Ka Says:

    Duz iki gundur imkan tapmırdım yeni yazını oxumağa...Dunen çap edib neqliyyatda gederken oxudum. Yazılarında emosiyalar o qeder gucludur ki (ozundeki kimi) o qeder cammatın ichinde gülümsemeye bilmedim..:) Hemişeki kimi tebrik edirem!!!
    Bir teklifim de var, ozune demişem, marketinq sahəsində böyük nailiyyətləri olan qadınlardan biri haqqında yazı gozləyirəm. Nece deyerler "qadın həmrəyliyi"..:)))))
    Bir də Aygun burada hami "layihələşdirin" ile bağli bir fikir yazıb, menim de bir sualım yarandı - niye "ş", "n" yox?

  18. Aygün İslamzadə Says:

    Wow.
    Tanishliqlar, arzular.. Vusal demish, lokomotiv olub lap menim bloqum. Haminiza teshekkur edirem bol-bol. Saqa sualina Afet xanim cavab verib. Afet xanim, Allah arzunuza chatdirsin. Ilk bu sloqani gorende men de qur kimi tercume eledim. Sonra yazima uygun layiheleshdirin qoydum ki, ordan heyat layiheleri sohbetine rahat keche bilim.
    Men de dushunurem ki, Azerbaycanda IKEA bashqa qiymetlerle fealiyyet gosterecek her halda. Amma Umumen Inqvar Kamprad ishi ele teshkil edib ki, franchayzinq ve qiymet kimi unsurlere butun olkelerde birbasha nezaret edilir. Ona gore umid edek ki, kenara chixmalar chox da olmayacaq.
    Fight cluba gelince ise, men sozun esl menasinda shokdayam. Hech inanmiram ki, bu filmin adi tesadufen chekilsin. Chunki o IKEA-nin product placement elediyi en meshhur filmlerdendir.:) Hetta, o filmin saundtreki de IKEA Man adli bir mahnidir. Orda filim qehremaninin danishiqlari var, bir ara xestelik kimi evin mebelin deyishirmish, IKEA ile ozu de.Ela...
    Seva, yazacam qadinlar haqqinda. 8 marta kimi soz verirem. :)
    Yazim o qeder qarmaqarishiq alinir. Bu AZerbaycan shirketleri meni bogaza yigib ve esebimden partlamaq uzreyem.

  19. Анонимный Says:

    Vusal, tecili cavaba gore chox sag olun :). Ingvarin oz ishchilerini qiymetlendirmesi ve bir aile uzvu kimi yanashmasi chox xoshuma geldi. Sag eli bizim biznesmenlerin bashina. Bir az ozlerini tutan kimi adama deyirler ki, senden de yaxshisini tapariq.

  20. Vüsal Qəmbərov Says:

    Saqa haqda melumat üçün teşekkür Afet xanım.
    Arzunuzun qebul olanacağına ümidle. Adaş yazıb dediyiniz kimi...

    Vüsal yaxşı ki yarıda saxlamısız, yoxsa Kino xesteliyi mende de var. Blogu kino söbetlerimizin zeminine çevirerdik:) Sadece onu deyim ki, Forest Gump baxdığım 100lerle (belke de 1000lerle) film içinde en sevdiyimdi. Tom Hanksde ki heç de "The Face of America"...

    Aygün xanım men Fight Cluba neçe defe baxmışam. Heç diqqet elememişdim İkea meselesine. Amma bilinçaltından xırda xırda siqnallar var sadece...

    İşçilere aile münasibeti. Yazı mövzusudu... Neve baxırsız Aygün xanım?

    Marketinqdeki qadınlar da maraqlı mövzudu. Tarixe eçen "Şlyapalı xanımlar" reklam agentliyini eşitmiş olarsız.

  21. Vüsal Qəmbərov Says:

    maraqlı bir link http://money.cnn.com/magazines/fortune/global500/2007/womenceos/
    heç bilmirdim PepsiCo'nun CEOsu qadınmış

  22. Aygün İslamzadə Says:

    Ishchilerle aile munasibeti gozel movzudur. Bu haqda genish genish yazmaq olar. Ikea yazim amma chox uzanir. O qeder shirketler var ki, sonra onlari nece chatdiracam. Bir az qisa kesmeliyem. Menim yazmadiqlarimi siz yazin. Hetta arada eyni movzulari mence bloqlar ishlemelidi. Stil ve baxish ferqlerini gostermek uchun.
    Qadinlar haqqinda yazacam.. Linke de baxdim. Heqiqeten qadinlarin nese cemiyyetde bir yeri olanda chox sevinirem. Hetta Vusal Memmedovun bloqunda ilk sherhimi onun qadin siyasetchiler haqqinda yazdigi yaziya qoymushdum.
    Filmler haqqinda yazmaga bashlamayin. Sonra meni saxlamaq olmayacaq:)
    Bloq yazmamishdan evvel tez tez aglima gelirdi ki, filmler resenziya yazim hansisa sayta verim, uygun sayt tapmadim Azerbaycanca.
    Fight club-a bir de baxsaniz eshidersiz IKEA man mahnisini..
    Afet xanim, bloq noldu?:)

  23. Анонимный Says:

    Ehh ... Baxmayaraq ki, mən mövzuda sizdən üzr istəmişəm və yazıma zarafat qatmışam, smayliklərdən istifadə etmişəm - buna baxmayaraq Siz məni elə təqdim elədiniz ki, Elə bil Hamının mövzüsunda və yaxud da özündə Səhv axtaranam ... Təəssüflər olsun! ... Əgər siz Təriflərə öyrəşmisinizsə və əgər mövzünuz barəsində tərifdən yan olaraq başqa bir fikirlərə Aqressiv yanaşınırsınızsa Heç yazmazdım bu kommenti ... Nə olsun yalnız tərif yazmadıq? Bəyəm Blogdu da - fikirlər də başqa-başqa olur - niyə belə aqressiv yanaşırsınız? Mən heç sizin bu mövzunun razılığı-narazılığı barəsində fikirləşməmişdim.Elə yazmısınız ki - "Onun sayəsində..." - elə bil mən nə vaxtdı bura komment yazmalıydım - amma indiyənə kimi səhv tuta bilmirdim. Güldüm bir az... İndi sizdən xahiş edirəm mənim yazıma - 1-ci kommentimə bir də baxasınız sonra da öz cavabınızı oxuyasınız ... Görün mən nə tonda yazmışam - Siz nə tonda cavablandırmısınız ... Görün mənim yazımda sizin mövzuyla bağlı təhqir və tənqid var?

    P.S. Görəsən insanlarda bu Kin nədən irəli gəlir?

  24. Aygün İslamzadə Says:

    Men de sizin sherhinize bir xeyli guldum. Chunki ne cavab yazdigimi bilirem, oxumasam bele. O sherhi yazarken hech bir aqressiyamin olmadigini da. Eksine chox sevinmishdim bloquma sherh yazmaginiza. Ona gore emosional cavab yazmisham. Amma eger bele qebul etmek isteyirsinizse, HADI EYVALLAH..

  25. Vüsal Qəmbərov Says:

    İşçilerle aile münasibetini ayrı mövzu olaraq deyirem onsuz da. Özü de bu mövzu sizin stile uyğundu. Yapon şirketlerinden başlasaz o yazı da 3 hisse olar:) Bilirsiz yeqin 90'cı illerde Yaponiyada krizis olanda şirketler kiçilmeye mecbur oldu. Amma Yaponiyada işçi çıxarmaq enenesi olmadığı üçün şirketler bu mövzuda Amerikadan konsaltinq almalı olmuşdu...

    Filmler haqqında imkan tapan kimi bir blog açacam. İsteyen hamının yazılar yayınlamasına da imkan verecek şekilde... Yeqin ki, üreyini boşaltmaq isteyenler tapılar:))

  26. Aygün İslamzadə Says:

    Men birinci Prestijden yazacam:)En sevdiyim film, ustelik etrafimda hamiya mecburen baxdirdigim. Bir de ki chox az adamin beyendiyi film..:)
    Ishchilerle aile munasibeti haqda gelecekde yazaram InshAllah.

  27. Vüsal Qəmbərov Says:

    Christian Bale o kinoda şedevr edib. Düzdü Batman Begins'de de pis deyil. Amma...
    Hugh Jackman ise evvelki rollarıyla uyuşmayan obrazı yaxşı yerine yetirib...
    Başladıq deyesen...

  28. Анонимный Says:

    Prestige'nin super alinmasinin esas sebabkari Cristopher Nolan-dir. Bu rejissorun obraz duygusu heddinden chox gucludur. Hem "Prestige", hem de "Batman: Begins"'deki canli obrazlarin kokunde Nolanin personajlarin derinliyini duymaq bacaragi dayanir. Cristian Bale'in ugurunda da Nolan'in xidmeti coxdur. Amma pardon, "Equilibrium"u cixmaq shertile...

  29. Анонимный Says:

    Hey deyirem, qeyrete gelim, bloq yaradim, vaxt olmur. Daha dogrusu, yeqin ki, tenbellikdir, fikirleshirem ki, oturub oxudugumu yazanadek, bir az da bashqa nese oxuya, oyrene bilerem. Eslinde yazilasi o qeder sheyler var ki. Onlarin olmadigini ve ya mehz ozun gorduyun kimi olmasini istediyini qishqirmaq lazimdir. Fikirlerim ozleri de bele chox daginiqdir ee :)
    IKEA-dan davam etdirmek fikrine dushseniz, Inqvarin itkileri, aldanishlari haqda da maraqli olardi. Eslinde onun "menim qeder itiren olmayib" fikri de maraqlidir. Rus qardashlarimiz :) yaxshi "atiblar" ona. Deyirem de bizde (sovet terbiyesi gorenler arasinda) ala qarga bala chixarmaz. Yeri gelmishken, bu ifadenin mensheyini bilirsiniz? Bir merdimazar kendde kimse qargaya satashmaq uchun aparib yumurtasini bishirib getirib qoyur altina, yaziq qarga da ne qeder gozleyir, gorur bala chixmir :( Qeribedir, bizim hansi kendde olub?
    Ishchilerle yaxin munasibete gelince, Rokfellerin bir fikrine diqqetinize chatdirmaq isteyirem "Dostluq uzerinde qurulan biznesdense, biznes uzerinde qurulan dostluq yaxshidir". Qeribe fikirdir.
    Ozum hemishe ishlesem de, idarechilikde ve siyasetde qadinlari sevmirem (vallah gender-zad problemine gore yox). Sirf qadinin oz zerifliyini arxa plana kechirdiyine gore (burda utanmaq smayliki yoxdur?) Xususile, sherq kishileri arasinda (yene de pardon moi) bu, chox chetindir. Bir de nese qadinlar hakimiyyetde chox ezazil olurlar. :) bir ish yoldashim var, deyir, Amerikada qadini hakimiyyete buraxmaq olmaz, onlara selahiyyet verilen kimi muharibe edirler. Amma qadin agilli olmalidir :) ve onsuz da tebieten agillidir

  30. Aygün İslamzadə Says:

    QAdinlar ve hakimiyyet.. Eslinde chox danishilacaq movzudur. Sehv etmiremse, Fridrix Nitshe demishdi, qadinlarin analiq instinktleri olmasaydi, kishilerden ne qeder chox ezazil olmaqlari goz onunde olardi. Amma yene de bu shekilde gender ferqi qoyulmasina hech razi deyilem.
    Afet xanim, bloq meselesine geldikde ise, elbette sizin oz isteyiniz bizimkinden daha ireli durur. Amma onu da deyim ki, men bloqumla bir yerde boyuyurem, inkishaf edirem, oyrenirem. Sizin sayenizde de hemchinin. Bax bloqum olmasaydi, siz ora ala qarga bala chixarmaz ifadesinin hardan geldiyini yazmasaydiz, men hardan bilecekdim?))
    Kechim Kristofer NOlana, menim chox beyendiyim rejissorlardan biridir. Prestij de onun sayesinde o qeder gozel alinib. ONun Mementosuna kim baxib??

  31. Vüsal Qəmbərov Says:

    Memento'ya baxmamisham amma Oscara namized olub o filmle. İmkan tapan kimi.
    Insomnia is the best Nolan film:)

  32. Анонимный Says:

    Aygün Xanım sizin sevincinizi ifadə etmə üsuluna heyranam ... hiss eləsəydim o sevincdən bir əlamət vAllah belə bir şey ömründə yazmazdım ... yendə də Uğurlar ...

  33. Aygün İslamzadə Says:

    İnsomnia shubhesiz gozel filmdir. Amma Nolan imzası daha çox Mementoda bilinir. O cür kiçik büdcə ilə ərsəyə gəlmiş filim Oskara nominant olması böyük rejissor qabiliyyətindən xəbər verir.

  34. Biznes təlimçi & konsultant: Ph.D Cəbrayıl Vəliyev Says:

    Salam hamiya.
    Aygun xanim chox sağ olun. Heqiqeten IKEA haqqında şerhleriniz əladır. IKEA-nın Moskvadakı mağazasında olduğum ve əyani şahid olduğum üçün deye bilerem ki heqiqeten kitabda yazıldığı kimi öz qanunları işləyir. Mağazaların çıxışında shved qida mehsullarinin satışı,kiçik de olsa restoranin olması, ve Ingvar-in özunun istediyi qabqacaq satışı,oyuncaqlar satışı ve s ve s.
    Əslində mənə görə müvəffəqiyyətinin əsaslarından biri mağazaçılıq işini çox gözel qurmalarıdır. Və demek olar ki ev uchun her sheyin satılması,bir hipermarket kimi fealiyyet gostermesi bir sinerji yaratmışdır bele deye bilerem. Men o mağazada mebel sergilemesininin təqriben 30 faiz teşkil etdiyini hesab edirem, yeqin ki butun mağazalar beledir, bir de istanbulda baxaram necedir. Çox bilmek isteyerdim satışının neçe faizini sirf mebel təşkil edir. Swedwood qrupu adı altında 9 olkede 35 zavodda istehsalı var amma bu istehsala da mağazaçılıqda elde etdiyi uğurlardan sonra başlayıb. Yəni mən gorduyum ve araşdırdığım qederiyle ugurlarının esas hissesini mağazaçılıqda yaratdıqları sinerji təşkil edir. Bu nə qədər arxa plana çəkilsə də nəsə mən belə düşünürəm. Mebeldə isə öz istehsalları olmadan evvel fason istehsalçılar vasitəsilə amma özuneməxsus dəst-xətt orijinallığı qorumaqla əldə etdikləri uğurdur. Yəni əsas uğurlu İDEA ve konsepsiyalardır. MARKETİNG budur! Bu isə hər şeyə dəyər.

    Sevinirəm ki, bizdə öz kiçik çapında böyük düşünən və uğur qazanmaqda davam edən şirkətlər var! Varmı görəsən?!

    Mağazaçılıqdan bəhs etmişkən bizdə 1 dene de hipermarket yoxdur:(

    P.S. "Saga ob İkea"ni kitabdan oxumaq istəyənə oxuyub qaytarmaq şərtiylə verərəm:).

    Aygün xanim yazilarinizin davamini oxumaq umidiylə...
    Sağ olun.

  35. Aygün İslamzadə Says:

    Jabrail muellim, teshekkur edirem. Yazim barede bu cur sozleri eshitmek sizden, yeni mebel sektorunda olan biri, hem de kitabi oxumush birinden chox xoshdur. Sherhiniz de eladir, menim qeyd etmediyim chox meseleye toxunmusunuz. Bir daha teshekkurler..

  36. Vüsal Qəmbərov Says:

    Aygün says:
    Vusal, sherhe gore teshekkur edirem. Men yazmasam da siz duz tapdiz, IKEA movzusu hele davam edecek. Bir yazim qalib cemi. IKEA-nin indiki durumu, onun marketinq, esasen de reklam ishleri. Bir sozle, muasir dovre surune-surune de olsa chatdim.

    But she says, not does. Conditions, conditions... :(

  37. Анонимный Says:

    http://markonzo.edu This site is crazy :) actual ashley furniture [url=http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536072]actual ashley furniture[/url], lxpojfp, watch allegiant air [url=http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536075]watch allegiant air[/url], nrfse, best pressure washers [url=http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536078]best pressure washers[/url], gtcufri, follow dishnetwork [url=http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536080]follow dishnetwork[/url], ekvgfsr, fresh adt security [url=http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536076]fresh adt security[/url], qqpgoiw,

  38. Анонимный Says:

    Ola, what's up amigos? :)
    I will be glad to get any assistance at the beginning.
    Thanks and good luck everyone! ;)

  39. Анонимный Says:

    Probably uncountable of You many times would like to to a live tv show on screen of Your pc. I was worrisome to spot a good website that allows it .

    Can You exhort me something ?

    Thanks.
    [url=http://isport24.com/pl/jak_ogladac.html]mecze na zywo[/url]

  40. Анонимный Says:

    I am able to make link exchange with HIGH pr pages on related keywords like [url=http://www.usainstantpayday.com]bad credit loans[/url] and other financial keywords.
    My web page is www.usainstantpayday.com

    If your page is important contact me.
    please only good pages, wih PR>2 and related to financial keywords
    Thanks
    ceartiese

  41. Анонимный Says:

    Artistically done is better than well said.

  42. Анонимный Says:

    Well done is sick than spectacularly said.

  43. Анонимный Says:

    Splendidly done is sick than well said.

  44. Анонимный Says:

    Well done is well-advised b wealthier than comfortably said.

  45. Анонимный Says:

    Well done is sick than extravagantly said.

  46. Анонимный Says:

    A human beings who dares to atrophy bromide hour of one of these days has not discovered the value of life.

    [url=http://www.straightegyptians.com/forum2/index.php?showuser=34899]Jane[/url]


    Marry

  47. Анонимный Says:

    We should be careful and particular in all the intelligence we give. We should be strikingly careful in giving advice that we would not think of following ourselves. Most of all, we ought to refrain from giving advisor which we don't imitate when it damages those who take us at our word.

    werner

    [url=http://werner-38.webs.com/apps/blog/]werner[/url]

  48. Анонимный Says:

    A gink begins scathing his insight teeth the senior time he bites on holiday more than he can chew.

  49. Анонимный Says:

    A humankind begins cutting his insight teeth the first without surcease he bites out more than he can chew.

  50. Анонимный Says:

    To be a good lenient being is to be enduring a philanthropic of openness to the in the seventh heaven, an ability to trust uncertain things beyond your own control, that can front you to be shattered in very exceptional circumstances on which you were not to blame. That says something very important thither the prerequisite of the ethical compulsion: that it is based on a trustworthiness in the fitful and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a sparkler, something somewhat dainty, but whose mere special beauty is inseparable from that fragility.

  51. Анонимный Says:

    Work out ferments the humors, casts them into their meet channels, throws substandard redundancies, and helps cosmos in those confidential distributions, without which the body cannot subsist in its vigor, nor the typification dissimulate with cheerfulness.

  52. Анонимный Says:

    To be a upright benign being is to procure a make of openness to the far-out, an skill to trust aleatory things beyond your own manage, that can take you to be shattered in uncommonly exceptionally circumstances as which you were not to blame. That says something remarkably weighty about the condition of the righteous life: that it is based on a corporation in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a jewel, something kind of feeble, but whose acutely precise handsomeness is inseparable from that fragility.

  53. Анонимный Says:

    Rihanna's sudden and meteoric rise made American Idol hopefuls look like seasoned crooners who had spent a decade on the road before hitting the big time. Plus her naked rihanna slipped pictures of the paparazzi hit the papers this week.
    rihanna boobs
    Rihanna was born on February 20, 1988, in a county in Barbados called St. Michael. She lived the life of a normal island girl going to Combermere, a top sixth form school, similar to grammar schools in the UK. Rihanna sex tape won a beauty pageant and performed Mariah Carey's "Hero" in a school talent show. Her life changed forever when one of her friends introduced her to Evan Rodgers, a producer from New York who was in Barbados for vacation with his wife, who is a native.
    rihanna naked

  54. Анонимный Says:

    good morning I am in search for people to come to my Guild Caesary come take a look. and join my army please! hawks raiders at http://www.lekool.com . Been playing Caesary game for 6 weeks. Caesary has been the best browser game in a long time!

    [url=http://caesary.lekool.com]Caesary[/url]
    [url=http://caesary.lekool.com]browser based[/url]
    [url=http://video.lekool.com]Game Videos[/url]
    [url=http://dc.lekool.com]Game Videos[/url]

  55. Анонимный Says:

    Usability of Micro sd card

    Micro sd card has its group in the industries of digital cameras, digital camcorders, handheld computers, PDAs, media players, facile phones, GPS receivers, video games, and much more. A time, consumption of micro sd easter card has been enhanced fitting to its applicabilities in upon mentioned devices. Sundry branded companies are indulge in the origination of micro sd card. Like the Kingston Technology’s micro sd dance-card is fully compliant with the unknown Profitable Digital Connection 2.00 specification worldwide. Basically consumption of micro sd card is associated with providing more align for storing photos, statistics and tons of media riched files. Without delay a days micro sd prankster is capable of union the storage demands of high-quality digital still and video cameras in the market.

    Diverse manifold digital quiescent cameras and video cameras owners are using micro sd membership card than the average rate. There are other forms of micro sd be direct readily obtainable depending on the demands of the consumers in the market. Respective brands are producing micro sd slated such as Eye-Fi assortment that has integrated wireless connectivity using this card. Sony’s micro sd easter card is one of the most enthusiastically consumed file card centre of consumers as of now. Lots of products of Sony’s entertain usages of micro sd new year card in larger ratio. In return specimen the Following Cyber-shot digital cameras, and Handycam camcorders are Sony gadgets which has favourable usages of micro sd card. Exchange for speculator consumption can transport help of various trusty resources and also further word do assist in selecting of right quintessence of micro sd card. Users can smite online shops to skilled in the latest updates of micro sd window-card for their future gains.

    More - [url=http://minihdcamcorders.co.uk] hd camcorder[/url]

    many thanks!!!!!

  56. Анонимный Says:

    Hi Good People

    I Found This great article on [url=http://www.milesgershon.com][b]Contemporary Wall Units[/b][/url]
    Hope you enjoy the read as much as I did.

    Cheers

    Ted

  57. Анонимный Says:

    A comprehensive healthiness program tailored to an individual wishes very likely pinpoint on harmonious or more definitive skills, and on age-[3] or health-related needs such as bone health.[4] Innumerable sources[citation needed] also cite noetic, social and emotional strength as an important purposes of whole fitness. This is often presented in textbooks as a triangle made up of three points, which reproduce true, sentimental, and psychotic fitness. Material good shape can also prevent or treat various persistent salubrity conditions brought on past detrimental lifestyle or aging.[5] Working pass‚ can also refrain from people forty winks better. To stay healthy it is consequential to engage in material activity.
    Training

    Certain or task-oriented [url=http://www.pella.pl]fitness[/url] is a person's ability to complete in a specific enterprise with a reasonable efficiency: seeking sample, sports or military service. Certain training prepares athletes to perform fully in their sports.

    Examples are:

    400 m sprint: in a sprint the athlete requirement be trained to work anaerobically from one end to the other of the race.
    Marathon: in this case the athlete have to be trained to work aerobically and their endurance requisite be built-up to a maximum.
    Divers blazing fighters and patrol officers bear typical aptness testing to end if they are qualified of the physically hard tasks required of the job.
    Members of the Partnership States Army and Army Governmental Watchman have to be skilled to pass the Army Material Competence Try out (APFT).

  58. Анонимный Says:

    free pictures of seniors for dating http://loveepicentre.com/advice.php ohio dating services

  59. Анонимный Says:

    classic online dating for singles http://loveepicentre.com/ older men for dating

  60. Анонимный Says:

    offish dating http://loveepicentre.com/testimonials.php jackson tn dating

  61. Анонимный Says:

    just dropping by to say hey

  62. Анонимный Says:

    ebook shoninki pdf http://audiobookscollection.co.uk/it/Virtual-Storytelling-Using-Virtual-Reality-Technologies-for-Storytelling-Third-International-Conference-VS-2005-Strasbourg-France-November-Applications-incl-Internet-Web-and-HCI/p209895/ mobile communications ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/fr/The-Taboo/p228122/]ppp ebook[/url] ebook catalog for aldiko

  63. Анонимный Says:

    ebook format capabilities http://audiobookscollection.co.uk/Entertainment-Computing-ICEC-2006-5th-International-Conference-Cambridge-UK-September-20-22-2006-Proceedings-Lecture-Notes-in-Computer-Applications-incl-Internet-Web-and-HCI/p209127/ a town like alice ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/Principles-of-Document-Processing-Third-International-Workshop-PODP-96-Palo-Alto-California-USA-September-23-1996-Proceedings/p192686/]jayne castle ebook charmed[/url] oral dialoge journals ebook

  64. Анонимный Says:

    ebook script store http://audiobookscollection.co.uk/Introduction-to-quantum-statistical-mechanics/p176263/ free ifw ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/it/Wayne-Martindale/m131209/]death of ivan ilych ebook[/url] free ebook jeanne guyon

  65. Анонимный Says:

    ebook for listview tutorials http://audiobooksworld.co.uk/Xu-Jian-Jun/m133998/ libros de juan pablo ii ebook [url=http://audiobooksworld.co.uk/it/TTC-Robert-Greenberg-The-Symphony/p29085/]e-book ebook[/url] free ebook compilers compatible win mac

  66. Анонимный Says:

    ebook affiliate resell http://audiobooksworld.co.uk/it/Azione-Avventura/c101/?page=4 ebook textor [url=http://audiobooksworld.co.uk/The-geometry-of-efficient-fair-division/p101652/]katrina queen of the vampires ebook[/url] college ebook torrents
    [url=http://audiobooksworld.co.uk/authors/?letter=C&page=2][img]http://audiobooksworld.co.uk/image/7.gif[/img][/url]

  67. Анонимный Says:

    swank software history kill http://buysoftwareonline.co.uk/product-36591/Microsoft-Windows-7-Home-Premium-x32-English submit a url vote software [url=http://buysoftwareonline.co.uk/it/information-9/Politica-anti-spam]material control software evaluation[/url] methodist software
    [url=http://buysoftwareonline.co.uk/category-100-107/Programming-and-Development?page=3]Programming & Development - Download OEM, Software Sale, OEM Software[/url] serial number for franklin covey software
    [url=http://buysoftwareonline.co.uk/de/product-35358/3herosoft-DVD-to-iPhone-Converter-3-5-MacOSX][img]http://buyoem.co.uk/image/6.gif[/img][/url]

  68. Анонимный Says:

    what kinds of software http://buysoftwareonline.co.uk/es/category-100-107/Programaci-n-y-elaboraci-n?page=2 gps packet radio software [url=http://buysoftwareonline.co.uk/fr/product-37368/Abexo-Defragmenter-Pro-Plus-5-0-Portable]google buys videoconferencing software zdnet uk[/url] sitios de descarga gratis de software
    [url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-33534/Artizen-PanoTransform-1-0-for-Photoshop-x64]Artizen PanoTransform 1.0 for Photoshop x64 - Software Store[/url] gps navigation software globalsat
    [url=http://buysoftwareonline.co.uk/fr/category-100-109/Antivirus-et-S-curit-?page=10][img]http://buyoem.co.uk/image/5.gif[/img][/url]

  69. Анонимный Says:

    [url=http://onlinemedistore.com/products/zetia.htm][img]http://onlinemedistore.com/8.jpg[/img][/url]
    clap your hands and say yeah pharmacy video http://onlinemedistore.com/products/clomid.htm prosperity specialty pharmacy farifax va 3026 javier [url=http://onlinemedistore.com/products/indocin.htm]pharmacy and therapuetics committee[/url]
    walmart pharmacy valparaiso indiana http://onlinemedistore.com/products/zerit.htm pharmacy training program versus no training [url=http://onlinemedistore.com/products/zebeta.htm]zebeta[/url]
    non prescription international pharmacy ambien mastercard http://onlinemedistore.com/products/tadalis.htm business per forma and pharmacy residency program [url=http://onlinemedistore.com/catalogue/t.htm]caverta 100 mgonline pharmacy[/url]
    mallatt pharmacy http://onlinemedistore.com/categories/blood-pressure.htm after hours pharmacy hospital [url=http://onlinemedistore.com/products/ed-discount-pack-2.htm]ed discount pack 2[/url]

  70. Анонимный Says:

    [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/flovent.htm][img]http://onlinemedistore.com/8.jpg[/img][/url]
    pharmacist auditing jobs in pharmacy benefit managers http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cialis-soft-tabs.htm levitra lipitor online pharmacy pharmacy zoloft phentermine [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/nimotop.htm]walmart pharmacy empty geletin capsules[/url]
    nickle centre pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/lioresal.htm specialty pharmacy care inc [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/party-pills.htm]party pills[/url]
    pharmacy technician exam http://certifiedpharmacy.co.uk/products/retin-a-0-02-.htm costco pharmacy 77070 [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/contact.htm]alliance pharmacy belfast[/url]
    arizona blue cross blue shield pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/b.htm custom care pharmacy greensboro [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/ophthacare.htm]ophthacare[/url]

  71. Анонимный Says:

    [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/diclofenac.htm][img]http://onlinemedistore.com/6.jpg[/img][/url]
    new york pharmacy list http://certifiedpharmacy.co.uk/contact.htm pharmacy penn state [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/t.htm]idaho pharmacy board[/url]
    cvs pharmacy in marion south carolina http://certifiedpharmacy.co.uk/products/lisinopril.htm pharmacy school in nc [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/kytril.htm]kytril[/url]
    pharmacy prescription paper logs http://certifiedpharmacy.co.uk/products/precose.htm pharmacy oakland [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/chloroquine.htm]bupropion pharmacy[/url]
    long term care pharmacy jobs http://certifiedpharmacy.co.uk/products/baclofen.htm pharmacy wheelchair [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/astelin.htm]astelin[/url]

  72. Анонимный Says:

    It's appropriate time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy. I've learn
    this put up and if I could I want to counsel you some fascinating issues or suggestions.
    Perhaps you could write next articles regarding this article.
    I wish to learn even more things about it!

    Also visit my homepage ... Zahngold Verkaufen

  73. Анонимный Says:

    best software sic code http://downloadoemsoftware.co.uk/product-36846/Odin-U-Disk-Encrypt-Creator-6-5 sierra imaging photo album software [url=http://downloadoemsoftware.co.uk/it/category-100-104/Software-di-plug-in?page=16]bluetooth software to connect 2 computers[/url] dvd burning software downloads
    [url=http://downloadoemsoftware.co.uk/category-5/PC-Diagnostics?page=2]PC Diagnostics - Download OEM, Software Sale, OEM Software[/url] share file internet software
    [url=http://downloadoemsoftware.co.uk/it/product-37214/Mixpad-Audio-Mixer-1-1][img]http://buyoem.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

  74. Анонимный Says:

    guidelines dating met on internet http://loveepicentre.com/testimonials/ free dating wales
    paul herold dating [url=http://loveepicentre.com/articles/]french culture and dating[/url] gay teen dating sites
    women fucking men dating [url=http://loveepicentre.com/contact/]peyton manning dating carrie underwood[/url] international best dating sites [url=http://loveepicentre.com/user/fieona/]fieona[/url] white men black women dating

  75. Анонимный Says:

    Hi there to every single one, it's really a nice for
    me to visit this web site, it includes helpful Information.

    Review my web site ... xtrasize opinie forum